Беседа на Воведение. За христијанското воспитание.

vvedenie_vo_hram_presvyatoy_bogorodicy_01.jpg

Денес го празнуваме Воведувањето на Пресвета Богородица во храмот, денот кој во животот на Богомајката бил предзнак за тоа, дека Пресвета Дева ќе биде поставена повисоко, не само од светите луѓе, туку и од ангелите, од Херувимите и Серафимите.

Родителите на Дева Марија, праведните Јоаким и Ана, молејќи се за разрешување од неплодноста, дале ветување, дека – ако им се роди дете – ќе го посветат на служење на Бога.

Кога Пресвета Дева наполнила три години, светите родители го исполниле своето ветување и ја одвеле во Ерусалимскиот храм. Таму првосвештеникот, по вдахновение од горе, ја вовел Пресвета Дева во Светињата на светињите. Светињата на светињите било место во храмот каде што еднаш годишно смеел да влезе само првосвештеникот за да принесе очистителна жртва. Воведувањето на девојчето Марија во најсветото место од храмот, било исклучителен настан, по Божја промисла и по посебно вдахновение на првосвештеникот, кој инаку не би се дрзнал таму да воведе никој друг.

Во времето на престојот на Пречиста Дева во Ерусалимскиот храм, пред да му биде доверена на Јосиф, таа се воспитувала во друштво на благочестиви девојки, го читала Светото Писмо, се занимавала со ракоделие, постојано се молела и возрастувала во љубовта кон Бога.

Децата се најчисти садови на божјата благодат. Токму детето повеќе му припаѓа на Бога, отколку на таткото или на мајката. На иконата на Богородица Исус е насликан како седи во нејзината прегратка, но таа само го придржува, но не го притиска до себе или за себе. Децата ни се доверени од Бога и ние сме должни најодговорно да се однесуваме кон нивниот развој.

Уметноста на учествувањето во развојот на богодадените способности на детето во словенските јазици се нарекува воспитание. Важно е да се знае суштинското значење на овој збор воспитание. Воспитати, во словенскиот јазик значи; да нахраниш некого. И кога децата се присутни на Света Литургија, тие се хранат со литургискиот дух на богослужбата и црковниот амбиент, иако не го разбираат значењето на зборовите и песните. Тоа е најважната храна што детето може да ја вкуси во неговото детство. Вкусот на побожноста што сме го добиле во раното детство може да биде пресуден кога во младоста момчето//девојката ќе биде искушувано//а од најразлични соблазни. Затоа, да знаеме дека им предаваме непроценливо драгоцено наследство на своите деца, кога ги донесуваме на Света Литургија и ги причестуваме со Светите Христови Тајни.

Покрај литургискиот дух во воспитанието, клучен фактор во воспитанието на детето е доследноста во побожноста на родителите, како во храмот така и во домот. Животот на христијанинот е една продолжена Литургија. Христијанинот не може да биде повремено христијанин или христијанин по потреба. Кога свештеникот на крајот на богослужбата вели: „со мир да излеземе“ тоа значи, дома да го однесеме мирот и љубовта што ги стекнуваме во заедничката црковна богослужба. Многу вистина има во изреката дека децата се огледало на родителите. Во децата ќе се огледува секоја наша непринципиелност и дволичност и тогаш залудни ќе бидат и најубавите зборови и побожни поуки. Сите напори во воспитанието паѓаат во вода, ако детето живее во едно семејство со два различни системи на вредности. Христијанското образование на децата најдобро се остварува со личниот пример и со атмосферата на љубов и молитва во домот.

Децата се дар од Бога и ние родителите мора да стекнуваме Божја љубов за да им дадеме правилно и боголико воспитание на децата. А, христијанска љубов не постои без откажување од сопствената удобност и себичност. Љубовта е солта на воспитанието и строгото „следење“ и санкционирање на секоја постапка на детето не може да биде замена за макотрпниот процес на родителската педагогија (буквално преведно = детеводење). Најлесно е да се контролира животот на детето, но тоа е и најштетно. Детето ќе се почувствува потценето и ќе одговори диво и бунтовно.

Наспроти нашите христијански напори детето да го воспитуваме и обликуваме како божји образ, браќа и сестри во Христа Бога, мора да бидеме свесни дека светот од различни страни се обидува да го преобликува детето според некои изопачени модели на безразличност кон доброто и злото. Да ги воспитуваме со љубов нашите деца и да бидеме внимателни за да можеме навремено да ги заштитиме од сè посилните бранови од медиумска пропаганда на подмолно зло.

Да ги воспитуваме децата неприсилно, значи да поминуваме колку можеме повеќе време крај нив и да им овозможиме да гледаат како живееме. Зашто, никакви воспитни методи нема да го надополнат она што не можеме пред нив да го посведочиме со нашиот живот и со нашата вера.

Денешниот празник Воведение на Пресвета Дева во храмот, браќа и сестри, многу осетно е проникнат со Рождеството Христово. Денес, во овие божикни пости, прв пат се пее: Христос се раѓа – славете… Црквата нè потсетува дека ова е време во кое се подготвуваме за достојно да го пречекаме Рождеството во тело на Синот Божји.

Пречистата и Пресветата, нека го моли својот Син и Бог наш, кого по тело го роди, да нè избави од секакви искушенија и од ѓаволските мрежи. Зашто, Ти, неискусобрачна Дево, си најчист храм на Божеството и во Божјиот храм влезе и на сите што те воспеваат мир им даваш. Амин.

Беседата е прочитана на Света Литургија во храмот Света Троица, во Куманово.

Posted in Беседи | Напишете коментар

Снимка од Света Литургија во Соборниот храм Свети Никола, во Куманово

Звучна снимка од Светата Литургија во Соборниот храм Свети Никола, во Куманово (30.10.2015). Литургисуваше свештеник Георгиј Бурмузоски. Певци: Даниел Илиевски, апсолвент на Богословскиот факултет Св. Климент Охридски, во Скопје и м-р Борис Митковски. Директен пренос од богослужбата беше емитуван на Аудио-канал Троица.

Линк за преземање на фајлот (57 МB)

| 1 Коментар

Беседа на празникот Преображение Господово

s-l-fВо последната година од својата спасителна мисија, додека се наоѓал во областа Кесарија Филипова, Господ Исус Христос во пресрет на страдањата кои наближувале почнал да им открива на своите ученици дека „мора да оди во Ерусалим и многу да пострада од старешините, првосвештениците и книжниците и да биде убиен и на третиот ден да воскресне“ (Мт. 16:21). Зборовите на Учителот длабоко ги растажиле апостолите, особено Петар кој почнал да го одвраќа Спасителот, велејќи му: „Биди милостив кон себе, Господи! Тоа со тебе нема да се случи!“ (Мт. 16:22).

Гледајќи ја тагата на учениците, Исус Христос посакал да ги охрабри и да ја зацврсти нивната вера. Тој ветил дека некои од нив „нема да вкусат смрт пред да го видат Синот Човечки како доаѓа Неговото царство“ (Мт. 16:28)

Поминало околу недела време откако Исус Христос им зборувал на учениците за големата тајна на искупителниот подвиг што му претстоел да го изврши. Казната со распнување што требало да ја поднесе била не само страшна, туку и понижувачка, зашто на крст ги распнувале најопасните престапници и робови.

Спасителот ги подготвувал апостолите да не бидат малодушни кога ќе ги видат неговите страданија на крст и да не паднат во очајание кога тој ќе биде убиен. Тој ги повел со себе тројцата возљубени ученици: Петар, Јаков и Јоан –  и се искачил со нив на ридот Тавор, за тие да ја видат Божествената слава на  својот Учител.

Откако се искачиле на врвот на гората, Христос почнал да се моли. Изморени од качувањето, учениците заспале. А, кога се разбудиле, го виделе Исус преобразен. Неговото лице светело како сонце, а облеката станала бела како снег.

Во тоа време пред преобразениот Господ застанале во небесна слава двајца старозаветни пророци: Моисеј и Илија. Нивното појавување сведочело за месијанското достоинство на Христос, зашто Синот Божји е „исполнување на законот (што му бил даден на Мојсеј) и на пророците.“ Моисеј и Илија се поклониле пред Исус и разговарале со него за страдањата и смртта на крст кои му претстоеле да ги претрпи во Ерусалим.

Видението на Божествената слава на Спасителот ги исполнило срцата на апостолите со необична радост. А, кога пророците, Христовите соговорници, почнале да заминуваат од него, Петар извикал: „Господи! Добро ни е да бидеме овде; ако сакаш, да направиме три шатори: за Тебе еден и за Мојсеј еден и еден за Илија“ (Мт. 17:4).

Овој радосен восклик на ап. Петар, ап Лука во Евангелието го дообјаснува и во продолжение на тие зборови додава – „не знаејќи што зборува.“ Тоа секако не значи дека апостол Петар, осветлен од божествената светлина, зборува некакво безумство, туку тој не знае дека таа состојба во која учествувал неколку минути не може да остане трајно и бекрајно на земјата, зашто Синот Човечки сè уште не бил прославен, зашто Синот Човечки сè уште не бил распнат, погребен, воскреснат и вознесен. Зашто; Господ Исус Христос повторно ќе дојде во слава и дури тогаш Неговото Царство не ќе има крај и дури тогаш ќе биде исполнета желбата на апостолот Петар и на сите верни – засекогаш да престојуваат во близина на Господа, засекогаш да се вселат во „мирот, правдата и радоста во Светиот Дух“ – како што св. ап. Павле го опишува Царството Небесно, велејќи: „Зашто Царството Небесно не е ни јадење и ни пиење, туку  мир, правда и радост во Светиот Дух“ (Рим. 14:17).

Апостолите биле восхитени од гледањето на Божествената слава на Својот Учител. Тие доживеале неспоредлива радост, заради што апостол Петар барал да го продолжат тој свештен миг — да останат на Тавор, на таа Ветена земја, и вечно да ја гледаат Божествената слава. Токму тоа престојување со Бога и покрај Исуса го бараме и ние, кога собрани на Света Литургија, слично на апостол Петар, преку устата на свештеникот извикуваме, благодариме и се молиме; Господ да нè удостои да се причестуваме со Него и да се соединуваме со Него уште поприсно, поблиску, поинтензивно, во бескрајниот Ден на Неговото Царство.

Додека Петар сè уште говорел, ги засенил светол облак. Тогаш тие го слушнале од облакот гласот на Бог Отецот: „Овој е мојот возљубен син, во кого е моето благоволение; него слушајте го“ (Мт. 17:5).

Учениците во страв паднале на земја. Кога исчезнал облакот, Исус, пристапувајќи, ги допрел и им рекол: „Станете и не плашете се“ (Мт. 17:7). Неговото лице и облеката веќе не светеле со чудесната светлина, но апостолите знаеле дека  пред нив стои, не обичен човек, туку воплотениот Божји Син.

Некогаш во древноста семоќниот Господ слегувал на гората Синај во страшни громови, во темнина и бури. Сега пак, од јасно небо слегол светол облак и било покажано благоволението на Отецот кон возљубениот Син. На луѓето не им биле дадени нови заповеди. Но, Бог Отецот ни покажал дека спасението на човекот се состои во послушноста кон Синот Божји Исус Христос.

Зависно од тоа колку ќе успеваме во извршувањето на правдата, во исполнувањето на Божјите заповеди, зависно од тоа,  колку ќе се празниме од себеси, толку повеќе ќе се исполнуваме со таворската, несоздадена светлина. Да забележиме дека во празничниот тропар пееме: „Се преобрази на гората, Христе Боже, покажувајќи им ја на твоите ученици твојата слава колку што можеа…“ Имено, онолку колку што можеле, колку што имале капацитет да ја примаат и да ја сместат во себе Божјата слава, благодат, светлина, токму толку и Господ им открил на Петар, Јаков и Јован. Во тоа се состои богоподобието; дека секој од нас учествува во радоста на Господа онолку колку што е подготвен, онолку колку што може и колку што се оспособил, колку што се уподобил на Господа. Нашето уподобување на Бога е процес во кој преку стекнувањето на добретели се осветуваме и се просветуваме, примаме светост и светлина од невечерната Христова Светлина.

На денешниот празник да се потсетиме, браќа и сестри во Христа Бога, дека нашиот христијански живот не се состои во правење добри дела за собирање на поени за влез во Царството Небесно, туку ако правиме нешто добро, тоа го правиме за да се ослободуваме од нашиот егоизам, трошејќи се од љубов заради ближните, а за да направиме во нас погодно место за примање и сместување на божјата благодат и светлина, мир и радост… А ќе можеме да примиме од Божјите благодетелства онолку, колку што ќе се уподобиме на Господа Исуса Христа. Ќе можеме да примиме од Бога толку, колку што ќе дадеме од себе.

Таворската светлина нека ни помага и нека ни го осветлува животниот пат, а преку нас несоздадената светлина нека засветли пред луѓето, та откако ќе ги видат добрите дела на христијаните, сите да го прослават нашиот Отец небесен. Амин.

Беседата е прочитана на празникот Преображение Господово, во соборниот храм Свети Никола, во Куманово. 

Posted in Беседи | Напишете коментар

Збор изречен на заеднички Ифтар во Куманово

Imam Orphan Ramadani, svestenik Toni Petrusevski
Почитувани господа пратеници, господа градоначалници, Ваши екселенции амбасадори, почитуван имам Орхан Рамадани – драго ми е што ве запознав, браќа и сестри,

Добра вечер!

Денес сме собрани овде во име на взаемната почит, а за нашето присуство на вечерашниот Ифтар, како претставник на Кумановско-осоговската епархија на Мaкедонската Православна Црква – Охридска Архиепископија, им благодарам на Исламскиот Младински Форум за поканата и наедно ја пренесувам поддршката од Митрополитот Кумановско-осоговски г. Јосиф за оваа манифестација од миротворен карактер.

Во интерес на нашиот соживот и на нашето практикување заеднички вредности, сметаме дека принципиелно е важен искрениот пристап во дефинирањето на разликите меѓу нас. Христијанството и Исламот се различни религии и ние не споделуваме вера во ист Бог. Но, ние христијаните и вие муслиманите и воопшто сите луѓе, имаме заеднички корен и потекло од  Адам или Адем ­– Абу Ал Башар – таткото на човештвото.

Истражувајќи какво е гледиштето на Исламот за првиот човек, во втората Сура на Куранот прочитав дека при создавањето на човекот, Ангелите го прашале Творецот:

„Зарем намесник ќе ти биде оној што ќе прави неред на земјата и ќе пролева крв?“ А тој им рече: Јас го знам она што вие не го знаете.“

Одговорот што го добиле Ангелите е навистина богодоличен. Во својата сезнајност Бог знаел сè што ќе се случи откако тој ќе го створи човекот, но сепак, тоа не ја запрело неговата намера и тоа не ја сменило неговата љубов кон луѓето.

Со тоа што Бог нè вовел од непостоење во постоење, тој ја искажал својата вера во човекот и од нас очекува таа доверба да ја оправдаме пред сите што се сомневаат во Божјата цел на создавањето на човекот и пред оние што не веруваат дека човекот може да биде добар божји намесник на земјата.

Можеби е необично тврдењето дека Бог верува човекот, но тоа само значи дека ние немаме право да живееме без одговорност во однос на другиот, во однос на ближниот, независно кој е тој. Според тоа, ако нашиот живот е управуван од љубовта кон ближниот, ние можеме да стигнеме и до љубов кон својот народ, но ако тргнуваме од декларирање љубов кон својот народ, тоа не е гаранција дека би имале и реална љубов кон својот ближен.

Значи, ако Бог може да верува во нас, тогаш ние, не само што имаме право, туку имаме и должност да веруваме во себе и да веруваме еден во друг, бидејќи она што се однесува на еден човек, се однесува на сите нас заедно и посебно.

Еден наш свет човек вели, дека човештвото е дрво чиј корен е Адам, а сите други луѓе се гранки на тоа дрво. Ние сме убедени дека само таква, органска теорија за човештвото и за однесувањето кон ближниот како кон себе, може да обезбедува одржлив развој во градење заедничката сегашност и иднина. Затоа и го молиме Триедниот Бог да ги упати нашите стапки по патот на мирот. Амин.

04 јули 2015 г.

Градски Плоштад, Куманово.

| Напишете коментар

Проповед на Преполовение и св. великомаченик Георгиј Победоносец

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух – Троица света, едносуштна, животворна и неразделна – еден Бог.

Денешниот празник Преполовение го славиме на средината меѓу Велигден и Духовден, т.е. на 25-от ден по Велигден. Оваа година Преполовение се совпаѓа со празникот на св. вмч. Георгиј.

Црквата го именувала празникот  Преполовение според настанот кој е опишан во Светото Евангелие – кога Господ Исус Христос, во третата година од Својата Евангелска мисија, на средината на Старозаветниот празник Сеници т.е. како што запишал св. апостој Јован Богослов: „кога се преполови празникот, влезе Исус во Храмот и поучуваше…“ (Јован, 7, 14-36). Празникот Сеници (или Шатори) се славел осум денови, а она што посебно го поврзува овој старозаветен празник со денешниот христијански празник Преполовение е прославувањето на осмиот ден, кое се состоело од чинот на свечено изливање, истурање вода на жртвеникот во храмот. Тоа водоизливање всушност било предзнак на изливањето на Светиот Дух, за кое Господ им кажувал на Евреите токму на последниот голем ден од празникот Сеници, кога ги поучувал во Храмот, велејќи: „Кој верува во Мене, од неговата утроба, како што е речено, ќе потечат реки од жива вода. А ова го рече за Духот Кого ќе Го примат оние кои веруваат во Него.“ (Јован, 7, 38-39).

Значи, кога се преполовил празникот Сеници, Господ влегол во Ерусалимскиот Храм и почнал да им говори на Евреите. А, што притоа им зборувал на луѓето Исус Христос? Во голема мера, она што тој го говорел тогаш било тесно поврзано со настанот кога кај бањата Витезда чудесно го излекувал раслабениот, а Евреите исполнети со омраза и завист Го осудувале дека ја нарушува Саботата, а со тоа и Законот, бидејќи тоа добро дело го извршил во сабота – која во Стариот Завет била празник, ден за одмор. Господ Исус Христос мудро им докажувал, потпирајќи се токму на Законот, дека неправедно го осудуваат и ги укорувал за нивното неверување и лицемерие и ги повикувал сите: да пријдат и да нацрпат вода на бесмртност. Да му пријдат со вера и преку верување во него како во Месијата кого го очекувале, а не го препознале, преку верување во него како во Син Божји, да добијат бесмртен живот. Слично како што пееме додека се причестуваме: „Телото Христово примете го, од бесмртниот Извор вкусете, вкусете и видете дека е добар Господ.“

Браќа и сестри во Христа Бога, на светата Литургија, причестувајќи се со Светите Христови Таинства, го добиваме тој дар на бесмртност и никаде на друго место. Се причестуваме со Телото и Крвта Христови целосно доверувајќи го нашиот живот на Бога и не очекуваме помош од други лажни исцелители, гатачи или бајачи, зашто светлината нема ништо заедничко со темнината. Токму во тоа се состои повикот Господов: „Кој е жеден, нека дојде кај мене да пие.“

Во денешната Богослужба може да се забележат многу делови каде што се спомнува исцелувањето на раслабениот и Господовото обраќање кон лицемерните и тврди по срце Евреи, кои не размислувале за она што Господ го кажувал и правел, туку само за тоа како да го фатат и да го убијат.

Човек со скаменето срце и обземен од заблудата на многубоштвото бил и римскиот император Диоклецијан.  Тој владеел од 284 до 305 година и бил голем приврзаник на древната римска религија. Трошел огромни суми пари за градење на пагански храмови. Тој ги  обвинувал христијанските свештеници за правење магии, со кои, како што мислел тој, тие му ги упропастувале сите негови работи. На 23 февруари 303 г. императорот го издал првиот едикт против христиајаните: „да се уриваат црквите до темел, да се палат светите книги и на христијаните да им се одземаат почесните должности.“

Наскорo потоа императорскиот дворец во Никомидија бил двапати зафатен од пожар. За пожарите неосновано биле обвините христијаните. Започнало најголемиот прогон во историјата на Христијанството. Диоклецијан замавнал со својот меч кон праведните Божји лујѓе. Први жртви станале христијаните кои служеле во императорската армија.

Токму во тоа време, како сјајна ѕвезда се појавил прекрасниот Христов воин Георгиј. Великомаченикот и исповедник Христов свети Георгиј се родил во Каппадокија, Мала Азија, не подоцна од 276 г., во семејство на богати и благочестиви родители, кои го воспитале во христијанската вера.

Георгиј добил одлично образование, а бил надарен и со телесна сила, убавина и храброст. Затоа уште на млада возраст стапил во воена служба. Како војник бргу напредувал и на 20-годишна возраст го добил чинот трибун. За време на војната на Римјаните со Персијците (296-297 г.), Георгиј покажал голема храброст и добил чин и положба на близок придружник на императорот.

Брзото напредување во воената кариера не го поматила христијанското сознание на Георгиј. Слушајќи за страшната пресуда за убивање на христијаните, во него се разгорело состраданието кон своите браќа по вера и тој јавно проговорил против тоа беззаконие: „Вие сте во заблуда поклонувајќи се на идоли. Вистинскиот Бог е Исус Христос, кого вие го гоините. Јас сум слуга на Христос и дојдов да сведочам за вистината.“

Браќа и сестри христијани, на празникот на свети Георгиј да се потсетиме дека нема ништо поважно во овој живот од тоа да бидеме достојни за името „христијанин“ и дека нашата вечност зависи од тоа дали ќе останеме верни на Христа.  Св. Георгиј како момче надарено со ум, сила и убавина, пред себе ги имал сите сите соблазни на своето време. Но, тој го направил својот избор и останал неколеблив во љубовта кон Христа.

Георгиј знаел што мора да поднесе за неговиот избор и затоа им раздал на сиромашните сè што имал: злато, сребро, скапоцени облеки, ги ослободил своите слуги од своите имоти, го надминал човечкиот страв, “ги препојасал своите бедра со вистината, го облекол оклопот на правдата, го ставил шлемот на спасението, го зел штитот на верата, го кренал духовниот меч кој е Словото  Божјо“ (Еф. 6:14-17) и стапил во борба со императорот Диоклецијан. Тоа било борба на христијанско сведоштво и трпение против незнабожечка омраза кон вистината и немоќна демонска дрскост.

Величината на подвигот и мачеништвото на св. Георгиј се состои во тоа што избрал да страда заради Христа, а не се покорил на царевата закана со смртна казна, ако не се поклони на идолите. Страдалникот Георгиј го исповедал Христа, кога темнината на  безумното идолопоклонство се разлила по сета вселена и трпеливо поднел страшни мачења. Од таа борба со злото тој излегол како победник над непријателот на човечкиот род, заради што Црквата го нарекува Победоносец.

На милосрдниот и човекољубив Бог, за наша полза, поука и спасение, му било угодно да го возвеличи името на Георгиј Победоносец со необични чуда и знаменија, кои светиот великомаченик ги извршил по неговото свето мачеништво. Свети Георгиј до денес е силен заштитник и брз застапник за сите што со вера во Бога го повикуваат и очекуваат помош од него.

Славејќи го споменот на свети Георгиј, да го паметиме неговото бескомпромисно стоење во Вистината и да не ја мешаме древната старословенска заблуда на нашите некрстени предци со светата православна вера. Имено, денешниот празник Преполовение многу луѓе го нарекуваат Руса среда. Руса среда или Русална среда било празнување од старата словенска религија. Русалки се митолошки суштества, некој вид самовили, водни нимфи…. Руса среда до денес се провлекува како остаток од старословенската религија, од времето кога Словените го примиле Христијанството, но христијанската вера и христијанските празници сеуште ги мешале со паганските суеверија.

Потсетувајќи се на Господовите зборови за изливањето на Светиот Дух врз верните, и навестувајќи ја средбата на Исус со Самарјанката што ќе се прославува наредната Недела, денес, во денот Преполовение, Му принесуваме молитви на Господа да ги напои нашите жедни души со водата на благочестието, како што возгласил, велејќи: „кој е жеден, нека дојде кај Мене и нека пие“ (Јн, 7, 37). Амин.

Поповедта е прочитана на Света Литургија во храмот Свети Николај, во Куманово, на 6 мај 2015 г. 

| Напишете коментар

Проповед на Лазарова Сабота

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух – Троица света, едносуштна, животворна и неразделна – еден Бог.

Tomb-of-Lazarus„Завршувајќи ја душеполезната Четириесетница, Христе и светата седмица на твоите страдања молиме да ја видиме, за да ги прославиме во неа твоите величија, и неискажливата твоја промисла за нас, едномислено пеејќи ти: Господи слава Ти.“

Зад нас, браќа и сестри во Христа Бога, се шест седмици на Великиот Пост и тоа е всушност е време кое Светата Црква го определила за пост и покајание, за согледување на своите гревови. А во последната седмица Великиот Пост добива малку поинаков карактер: во наредните денови на седмата седмица нашиот духовен фокус го насочуваме кон Христа кој тргнува кон Голгота. Во страстната т.е. страдалната седмица се соживуваме со крстниот пат на Спасителот следејќи го на неговиот трнлив пат до Распетието, за да го доживееме како свое и неговото Воскресение.

Но, пред самиот почеток на страдалната седмица имаме дводневен празник: денешната Сабота во која го празнуваме воскреснувањето на четиридневниот Лазар и утрешната Недела Цветници, во спомен на Христовото влегување во Ерусалим.

Господ Исус Христос го воскреснал Лазар на шест денови пред тој самиот да биде предаден и распнат. Смислата на моментот во кој се случува Лазаревото воскресение е изразена со главната празнична песна, со тропарот во кој пееме:

„Сакајќи сите да ги убедиш во општото Воскресение, пред твоите страдања си го воскреснал Лазар, Христе Боже наш…“

Воскреснувањето на Лазар Црквата го прославува како доказ за Божествената сила на Христос Спасителот и како увереност во Христовото Воскресение и во општото воскресение на сите умрени.

Зашто, „иде часот и дошол веќе, кога мртвите ќе го чујат гласот на Синот Божји и штом го чујат, ќе оживеат.“ (Јн. 5: 25). Овој стих од Светото Евангелие го читаме и на секој Погреб, стоејќи пред покојниот и пред нажалените луѓе собрани околу смртниот одар. Луѓето плачат над покојникот, плачат над смртта која неизбежно нè очекува сите нас, слушајќи ги погребните стихири во кои се вели: „Каква тајна се случува со нас, како се предадовме на распаѓање, како се соединивме со смртта?“ Смртта на блиските освен тага, поттикнува во нас и судбински прашања: „Зарем е можно тоа да е крајот на човекот, зарем за тоа е човекот, тоа ли е човековиот крај и зарем мора да има крај човековиот живот?“

А смртта пред нас како да ни се потсмева в лице, додека го носи својот плен под земја. Луѓето продолжуваат да тажат по ненадоместливата загуба на своите сакани. Така било пред илјадници години, така ќе биде и во иднина. И пред две илјади години две сестри тажеле по својот брат Лазар, со тага голема – колку што била голема и нивната љубов кон него. Лазар веќе четврти ден лежел мртов во гроб. Покрај гробот пристигнал уште еден пријател на покојникот, Господ Исус Христос. Дошол и заплакал.

„Исус просолзи.“ Овие два збора од Евангелието ни покажуваат дека Бог го извршувал спасението на луѓето не студено и рамнодушно, не затоа што бил должен или принуден, туку затоа што сесрдно го сакал тоа. Тие солзи го откриваат внатрешниот, личен свет на Господ Христос: тој го љуби своето творение, тој тагува затоа што смртта го изобличува човекот и раздвојува човек од човек. внесува очај и тага, ги унесреќува луѓето.  Исусовите солзи покажуваат дека Бог го љуби човекот, дека Бог не се сместува во рамките на човечките мисловни системи. Исус просолзи – значи самиот Бог сочувствува со нас, заинтересиран е за нас со длабоко лична, татковска грижа, притоа останувајќи совршен Бог. Исус просолзи – според законот на човечката природа, како Син Човечки, но како Син Божји заповеда и извика: „Лазаре, излези надвор!“

И смртта отстапи пред Животворецот; „оти, како што Отецот има живот во Себе, така Му даде и на Синот да има живот во Себе.“ И смртната темнина беше просветена со Божја светлина. „И излезе умрениот, завиткан во платно по рацете и возете, а лицето забрадено со крпа.“

Звучи неверојатно? Тогаш, останува пророчкото слово од Езекија: „И ќе дознаете, дека јас сум Господ, кога ќе ги отворам вашите гробови и ќе ве изведам вас, мојот народ, од вашите гробови.“ (Ез. 37:13).

Праведниот Лазар живеел уште триесет години како епископ на островот Кипар и повторно се потчинил на законот на овој свет и повторно умрел.

Луѓето кои Христос ги воскреснал сепак не биле воведени во полнотата на животот, туку биле воскреснати како знак на неговата божествена сила. Во нивните вени продолжувала да тече крвта затруена од општочовечката смрт. Со последното Воскресение при Второто Христово Доаѓање тие и сите ние конечно ќе се измениме со последната промена.

Воскреснувајќи го Лазар, Христос дејствувал премудро: и ја покажувал својата невидена власт, и сепак, не ја уништувал смртта со еден потег, со некакво надворешно дејство. Тој делува, а неговите непријатели се преисполнуваат со завист и злоба, и го смислуваат пеколниот план – како да го убијат Исус.

Наскоро потоа Христос е предаден или подобро речено самиот себе се предал и поминал низ спасителните страдања сè до смртта и тоа смрт на Крст. Не однадвор, туку однатре Господ ја раскинал незаситната утроба на адот.

„Преку Лазар, Христос веќе те уништува, смрт, каде е твојата победа!? Со твоето слово, Господи Исусе Христе – Слове Божји, Лазар повторно излегува во живот и луѓето со гранчиња те почитуваат, зашто со твојата смрт на крајот и адот ќе го погубиш“ – амин.

Проповедта е прочитана на Светата Литургија во храмот Свети Николај, во Куманово.

Posted in Проповеди | Напишете коментар

Беседа во Неделата за блудниот син

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух – Троица света, едносуштна, животворна, неразделна – еден Бог.

Денешната подготвителна Недела пред Великиот пост е наречена Недела за блудниот син. Во денешното Евангелие слушавме за заминувањето на еден син од својот татко и за неговото враќање во татковата прегратка.

Синот го побарал својот дел од наследството и таткото му го дал. Тоа било предвремено барање на „својот дел.“ Законски, синот добива дел од наследството по смртта на таткото. Таткото постапил невообичаено и благородно; наместо да го укори синот за дрскоста што бара нследство додека тој е жив, тој му дал на синот дел од имотот што трудољубиво го стекнувал долги години. Му дал необично голема слобода на синот: да оди каде сака, да прави што сака со себе и со парите што му ги дал.

Таткото во оваа евангелска парабола е претставен со карактерни црти кои го прават сличен на небесниот Бог Отец. Тој треба да нè потсети каков е нашиот Отец кој е на Небесата и треба да ни биде образец за татковство на земјата.

Татковската љубов не сака присилно да го задржува своето заблудено чедо и со тоа што му дава слободно да замине, му остава и можност слободно да се врати.

Ризиците на родителската грижа и на воспитувањето се состојат во токму во покажувањето на вистинската љубов и слобода: слобода – да бидеме изневерени во нашите очекувања што ги полагаме во нашите деца и љубов – без уцени да ни биде возвратено онака како што сметаме дека сме заслужиле.

Вистинската родителска љубов мисли за враќањето на своето чедо и кога тоа измамено заминува. За да избегне каква било контрола или контакт со таткото, синот заминал во далечна земја. Парите бргу ги потрошил на развратен живот. Се нашол во тешка положба и страдал од глад.

Кога поарчил сè и кога останал на улица, тој отишол кај еден од новите пријатели во далечната земја, но тој не го примил во својот дом пријателски и братски, туку  сеирџиски го испратил да пасе свињи. Отците велат: колку е суров непријателот на нашето спасение! Тој не го жали човекот. Кога ќе нè пороби со нашите страсти, тогаш започнува да нè упропастува и да нè понижува до крај.

И тогаш блудниот син „си дошол при себе.“ Значи, до тој момент синот не само што бил далеку, надвор од татковиот дом, тој бил и вон себе. Гревот го отуѓува човекот од себе, го  распарчува човекот, прави растројство во човекот, а покајанието го прави човекот присебен и целосен т.е. целомудрен.

Грешникот „станал“ (се вели дека станал зашто пред тоа бил паднат во грев) и тргнал кон својот татко за да побара простување, со зборовите: „Татко, згрешив против небото и пред тебе, и не сум веќе достоен да се наречам твој син; но прими ме како еден од своите наемници.“

Чудесното воспитување со љубов и слобода, необично благородните постапки на таткото не останале без плод. Синот не останал во самоуништувачката дрскост и не паднал во очајание. Синот се сетил на домашниот амбиент и на добриот татко. Синот знаел дека има каде да се врати. Знаел и како треба да се врати.

Гледате, во минатото таткото го вложил во синот тоа чувство дека; „ете; таму е мојот татко, тој ме чека, и знам дека кога ќе отидам ќе можам да разговарам со него. Тој нема пред нос да ми ја тресне вратата, нема да ме отфрли. Но, знам и дека не можам туку-така да се појавам пред него и само да речам: „Еве ме, овде сум! А што направив со парите што ми ги даде – остај, не прашувај!“ Значи, знам дека нема да ме прими ако не ја осознаам и признаам мојата грешка.“

А, таткото, не само што го примил покајаниот син, не само што се сожалил над него, туку и се смилостивил; т.е. бил придвижен со целосна љубов – тој „потрчал (во пресрет на синот), го прегрнал и го целивал.“

Меѓутоа, постариот син имал приговор за милостивиот и свечен пречек кој таткото го приредил по повод враќањето на неговиот син „кој го упропастил својот имот со блудници.“ Со тоа што не се радувал на повторната средба со својот брат, со тоа што одбил да учествува во радоста на таткото, тој покажал дека воопшто не му е важна секојдневната и постојана заедница со таткото, дека не му е важен и мил самиот татко, туку дека му е поважно што од него добива, што ќе добие, што не добил, а смета дека му припаѓа и има право да го добие…

Една од многуте поуки што можеме да ги добиеме од денешното евангелие е и тоа да разбереме, и ние родителите и тие што во иднина ќе бидат родители: колку е потребно на децата да им се обезбедат добри доживувања и убави спомени за домот, за тие подоцна да бидат сигурни: во какво и зло да се заплеткаат, дека имаат каде да се вратат, дека родителите нема да се откажат од нив, туку ќе ги примаат како свои чеда кои „биле изгубени и се нашле, кои биле мртви и повторно оживеале.“

Тоа се однесува и за Црквата и за духовните отци: човек мора да е сигурен; што и да му се случи, колку и зла да направил –  дека Црквата ќе го прими повторно, кога и да се врати, дека црковните служители ќе му помогнат повторно да го најде своето место како жив член на Телото Христово и како жител на „Земјата на живите“ односно Црквата.

Нашата надеж е во тоа што, колку и да сме биле мртви и пропаднати, Црквата е нашиот кораб на спасението, а кормилар на тој кораб е оној што има власт да ги скротува и брановите на немирното море на животот и кому му припаѓа секоја слава, чест и поклонение, сега и секогаш и во вечни векови. Амин.

Беседа прочитана на Света Литургија во Соборниот храм Свети Николај, во Куманово.

Posted in Беседи | Напишете коментар