Света Гора

Земја како земја, море како море, храмови како храмови, но луѓе како Христос.

Неодминлив впечаток остава меѓусебната сличност на монасите од манастирското братство.

Тоа не е надворешна сличност. Напротив, секој од нив е со своја лична посебност.

Нивната христоподобност ги прави и меѓу себе слични.

Колку посилно е изобразен христовиот образ во нас, толку посродни сме меѓу себе.

Тајната на Света Гора е Христос среде нас.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s