Неуспешно милосрдие

Беше празник на Пресвета Богородица.
Во црковниот двор едно девојче просеше. Побара и од мене „некоја паричка”.
Во моментот не ми се најдоа при рака вообичаените монети, па „со тешко срце” решив да подарам стоденарка.
Девојчето се приближи, но откако ја виде парата – се повлече и ми рече: „Ти нема да ми ја дадеш парата, туку ќе ме уплашиш.”
И по неколку мои понудувања, тоа си замина со својот страв, без да ја прими милостината.

Навистина човек може да не биде удостоен дури и милостина да направи.
Творците на милосрдие треба да бидат благодарни исто колку и примателите на нивното благоволение, а можеби и повеќе од нив.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s