Во новиот проект на Уставот на ЕЗ нема да биде вклучено споменување на Бога

18 мај 2007 г.

Канцеларот на Германија Ангела Меркел им изјави на европските религиозни лидери дека споменување за Бога или за европските христијански корени, нема да биде вклучено во новиот проект на Уставот на ЕЗ.

А. Меркел, чија земја сега претседателствува во ЕЗ, по средбата со религиозните лидери, која се одржала на 15 мај во Брисел, им соопштила на репортерите, дека поддршката на раководствата на ЕЗ се покажала премала, за да се возобноват преговорите за тоа, да се вклучи ли споменување за Бога во Уставот на ЕЗ, што било отфрлено од француските и холандските избирачи пред две години.

Меркел ветила дека ќе се бори да се спомне значењето на религијата во општеството во вториот дел на документот.

christiantoday.com

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s