„fYROS (?!)”

На синодската седница одржана на 06. 06. 2007 г. архиепископот Христодулос им соопштил на митрополитите на Грчката Православна Црква, дека е добиена молба за средба со делегација од Македонската Православна Црква.
Одлучено е црковната делегација на Македонската Православна Црква да биде примена од Митрополитот на Перистери г. Хризостом. Да се надеваме на добри резултати од средбата.

Инаку, забележително е дека во оваа вест, објавена на официјалниот сајт на Грчката Православна Црква, не се користи вообичаената фраза „Бивша Југословенска Република Македонија,” туку се вели: „…Црква на бившата Југословенска Република Скопје (…Εκκλησίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας των Σκοπίων).”

За Грчката Црковна информативна служба „Македонија” станува неприфатлива и како „Бивша Југословенска Република.” Ова веќе не е ни според нивната вообичаена скратенка: ПГΔМ, туку би било: π ГΔΣ – бивша Југословенска Република Скопје т.е. Југословенска Република Скопје, која е бивша.
Кој се прашува што таква не постоела ни како бивша?

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s