Успение на Пресветата Владичица наша Богородица и Секогашдева Марија

Тропар
глас 1
При раѓањето девството го зачува,/ при упокојувањето светот не го остави, Богородице,/ се престави кај животот,/ Мајко на Оној што е Живот,// и со Твоите молитви ги избавуваш од смрт нашите души.

Кондак
глас 2
Во молитвите незаспана Богородица/ и во претстоителствата неизменливо надевање/ гробот и умирањето не ја задржаа:/ како Мајка на Животот/ кај животот ја престави// Оној што се всели во утробата секогаш-девствена.

Задостојник
глас 1
Ангелите, Твоето упокоение Пречиста кога го видоа, се восхитија,// како Дева се искачува од земјата на небо. Се победува поредокот на природата/ во Тебе, Дево Чиста,/ зашто, девствува раѓањето/ и животот се ветува пред смртта./ По раѓањето – Дева и по смртта – жива,/ го спасуваш секогаш,// Богородице, Твоето наследство.

Troparion Tone 1
In giving birth thou didst preserve thy virginity;/ in falling asleep thou didst not forsake the world, O Theotokos./ Thou wast translated to life, O Mother of Life,/ and by your prayers you deliver our souls from death.

Kontakion Tone 2
Neither the tomb nor death could hold the Theotokos,/ who is sleepless in her intercessions and an unchanging hope in her mediations./ For as the Mother of Life she was transferred to life/ by Him Who dwelt in her ever-virgin womb.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s