Отсекување на главата на Пророкот, Предтеча и Господов Крстител Јован

Тропар на Предтечата, глас 2

Споменот на праведниот е со пофалби,/ тебе пак, доволно ти е Господовото сведоштво, Предтечо:/ се покажа навистина и од пророците најчесен,/ зашто и во (водните) струи да го крстиш се удостои Проповеданиот./ Затоа, откако за вистината пострада, радувајќи се,/ им го благовестеше и на тие во адот — Бога, кој се јави со плот,/ кој го зема гревот на светот // и ни дава голема милост.

Кондак на Предтечата, глас 5

Славното отсекување на Предтечата/ беше некоја Божествена промисла,/ за да им го проповеда и на тие во адот доаѓањето на Спасот./ Да плаче Иродија,/ беззаконото убиство што го измоли:/ зашто, не законот Божји, ни живиот век го засака,// туку притворниот, привремениот.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s