Положувањe на чесниот појас на Пресвета Богородица во Константинополскиот Влахернски храм

Тропар, глас 8

Богородице Секогашдево, покрову на луѓето, /
ризата и појасот на Твоето пречисто тело, /
како цврста облога на Твојот град си ги дарувала, /
со бессеменото твое раѓање неповредена останувајќи, /
заради Тебе и природата се обновува и времето. /
Затоа Те молиме мир на Твојот град да му даруваш /
и на душите наши голема милост.

Кондак, глас 4

Како негнилежна облека на сите верни, богоблагодатна чиста, си ја дарувала Твојата свештена риза, со која свештеното Твое тело го покриваше, покрову на сите луѓе. Нејзиното положување го празнуваме со љубов, и со страв ти повикуваме, чиста: радувај се Дево, на христијаните пофалбо.

Troparion – Tone 8

Ever-Virgin Theotokos, protectress of mankind,
you have given given your people a powerful legacy:
the robe and sash of your most honored body which remained
incorrupt throughout your seedless childbearing;
for through you time and nature are renewed!
Therefore we implore you: “Grant peace to your people and to our souls great mercy!”

Kontakion – Tone 4
Today your flock celebrates the enshrinement of your precious sash,
and it earnestly cries out to you:
“Rejoice, O Virgin, boast of all Christians!”

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s