Почеток на индиктот – црковна нова година

Тропар на Индиктот, глас 4:

Благодарните недостојни Твои слуги, Господи, /
за Твоите големи добротворства кон нас, /
славејќи, Те фалиме благословуваме, благодариме, го пееме и величаме Твоето благоутробие, / и служителски со љубов Ти повикуваме: / Добротворецу Спасу наш, слава Ти.

Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух:

глас 3: Удостојувајќи се за Твоите добротворства и дарови бесплатно, /
како непотребни слуги, Владико, /
кон Тебе срдечно прибегнувајќи, благодарност според силата ти принесуваме,/
и Тебе како Добротворец и Творец славејќи Те, извикуваме: /
слава Ти, Боже Предарежлив.

И сега и секогаш и во вечни векови, Амин:

глас 2: На целото создание Творецу, /
Кој времињата и годините во Своја власт си ги поставил, /
благослови го венецот на годината на Твојата благост, Господи, /
зачувувајќи ги во мир луѓето и Твојот град /
по молитвите на Богородица и спаси нè.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s