Вo РИА «Новости» се одржа конференција «Теологијата во светските држави на Европа»

На 12 октомври во РИА «Новости» се одржа пресс-конференција на тема: «Теологијата во светските држави на Европа — информација од прва рака». Пресс-конференцијата, чиј организатор беше Православниот Свето-Тихоновскиј хуманитарен универзитет, беше посветена на разгледување на системите на теологиското образование во европските земји.

…Проф. К.-Х. Фелми забележа, дека во Германија школите не се делат на конфесионални и неконфесионални, туку притоа во школската програма задолжително влегува час по религија. «Тоа е многу важно, отсуството на таков час предизвикува појава на духовен вакуум, бидејќи во човекот постои потреба да ги поставува тие прашања: за смислата на животот, што е добро и зло», — смета професорот. Од неодамна почна предавање на курс по ислам во школата. Позицијата на државата е таква, што таа ги следи содржините на сите конфесионални образовни програми: «На државата и’ е важно да знае, дека на часовите по ислам истовремено не се врши подготовка на терористи»…

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s