Покров на Пресвeтата Владичица наша Богородица и Секогаш-дева Марија

Тропар, глас 4

Денес, благоверни луѓе, светло празнуваме,/ осенувани со Твоето, Богомајко, доѓање,/ и кон Твојата пречиста икона гледајќи, умилно велиме:/ покриј нè со чесниот Твој Покров/ и избави нè од секое зло,/ молејќи го Твојот Син, Христа нашиот Бог,// да ги спаси нашите души.

Кондак, глас 3

Дева денес претстои во црквата/ и со соборите на светите невидливо за нас се моли на Бога,/ Ангели со архиереите се поклонуваат,/ апостолите пак, со пророците ликуваат:// зашто, заради нас го моли Богородица Предвечниот Бог.

Величание на Божјата Мајка

Те величаме,/ Пресвета Дево,/ и го почитуваме Твојот свет Покров:/ зашто, Тебе те виде свети Андреј во воздухот,// како за нас Христа го молиш.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s