Спомен на светите отци од VII Вселенски Собор

Тропар, глас 8
Препрославен си, Христе Боже наш,/ Кој светила на земјата отците наши ги основа/ и со нив во вистинската вера сите нас нè воведе,// Многублагоутробен, слава Ти.

Кондак, глас 6
Оној што од Отецот засвети, Син неизречено/ од Жена се роди, двоен според природата,/ откако Него го видовме, не го отфрламе изобразувањето на ликот,/ туку, благочестно сликајќи го,/ го почитуваме верно./ И заради ова оној што вистинската вера на Црквата ја држи,// ја целива иконата на Христовото вочовечување.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s