Повик за активна православна дејност на интернет

Од Сојузот на православни граѓани ги повикуваат иерарсите, свештениците и лаиците на Руската православна црква поактивно да го освојуваат интернет-просторот, со интернет-блогови, во мисионерски цели.

Црквата е должна да ја исползува оваа уникатна шанса на слободата на проповедта, што постои денес. „Искушението со повлекувањето на Православната Црква во доброволна резервација – е најстрашно и најопасно” – смета соговорникот на Интерфакс. – Оние што ги обвинуваат православните блогери за “модернизам”, всушност ги пренесуваат антицрковните изолационистички идеи на “црковен” јазик. Затоа, православните имаат намера само да го зголемуваат своето присуство во блогосферата.”

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s