Московскиот Департамент за образование ги забранува школските празнувања на Хелоуин

Интерфакс. Позицијата на департаментот останува неизменета од 2003 г., кога неговото раководство потпишало документ, адресиран до раководителите на образовните институции во Москва, со кој е пропишано во подрачните институции да не се дозволува спроведување активности посветени на Хелоуин.

Таквото решение е донесено согласно со препораките на познати научници – психијатри. Во тој празник има елементи на религиозна содржина (култ кон смрта, исмејување на смртта, олицетворение на смртта и на духовите на злото), што противречи на световниот карактер на образованието на државните образовни институции.

Се оценува дека сето тоа е разрушително за психата и за психичкото и духовно-етичкото здравје на учениците.

One thought on “Московскиот Департамент за образование ги забранува школските празнувања на Хелоуин

  1. Мошне добра одлука. Завчера разговарав со едни пријатели во Канада; не ми се веруваше кога ми рекоа дека нивните соседи имале купено три „гробови – постелнини“ – за нивните деца.

    Која психопатологија е тоа да се ужива во подместувањето на постелата (во случајот – гробот) на своите живи деца.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s