Во екуменистичките преговори делумно се прифаќа папскиот примат

Италијанскиот весник „La Repubblica“, во текстот: «Папата – прв патријарх». Согласност меѓу католиците и православните, од Марко Полити, пишува за документ составен од 46 точки кои укажуваат на проблемите што треба да се регулираат, за да се надминат разликите од минатото.

Слично: Ecumenical talks reach partial accord on papal primacy, Кардинал Каспер считает, что равеннский документ открывает путь к признанию Православными Церквами первенства Рима

2 thoughts on “Во екуменистичките преговори делумно се прифаќа папскиот примат

 1. Катастрофа, да се признае дека тој што отпадна од вистинсакта вера без да се покае и да се врати назад а му се дава примат во христијанството е вовед во она што го пишува и светото писмо за конечен крај на светот.
  Звучи лицемерно настојувањето за признавање на МПЦ со образложение дека неканонски се прогласила за афтокефална, а од друга страна се преговара со отпадници од вистинската вера.
  Наредното ке биде промена на календарот па спомнување на Папата на св. литургија и вовед во унијатство.
  Единствено имам вера во Руската православна цркава која нема дасе согласи со ваквите настојувања.

 2. Следните зборови од свети Јован Кронштатски се однесуваат на екуменизмот:
  „Кој од православните не би сакал да се соедини со (римо)католиците или лутераните (протестантите) и да биде со нив едно – во Христа, една Црква, едно општество на верни! Но, кој од членовите на тие наречени цркви, особено претстојателите, наречени папи, патријарси, митрополити, архиепископи и епископи – ќе се согласи да се откаже од своите заблуди? Никој. А, ние не можеме да се согласиме со нивните еретички учења без штета по своето душевно спасение. Нивното непријателство кон нас е вековечно. Предрасудите против нас, нивната убеденост дека ние сме схизматиците – зарем не е голема пречка за соединување? Еве, обидете се да се соедините. Зарем е можно да се соедини несоединливото – лагата со вистината?”

  Кога веќе станува збор за екуменизмот добра вест е тоа што Руската Православната Црква најавува дека може да го ревидира својот однос со Светскиот Совет на Црквите, бидејќи тој се претвора во „a rostrum for promoting feminism, the rights of sexual minorities, ideas which erode the principle of national sovereignty, and certain political programs.”

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s