Старец Тихон Атонски…

…имаше обичај да рече: Молитвата „Господи Исусе (Христе) помилуј нè” е вредна сто драхми, но „Слава Ти Боже” вреди илјада драхми. Славењето на Бога е повредно од сè друго, бидејќи луѓето често ја кажуваат Исусовата молитва кога им треба нешто; но кога некој го слави Бога среде страдање, тоа е аскеза.

од Атонскиот Старечник

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s