Воведување во храмот на Пресветата Владичица наша Богородица и Секогаш-дева Марија

Tропар, глас 4

Денес нa Божјото благоволение е предобразување/ и на спасението на луѓето – проповедање:/ во Божјиот храм јасно Дева се јавува/ и Христа на сите го предвестува./ Кон неа и ние велегласно да извикаме:/ Радувај се, на промислата на Творецот – исполнување.

Кондак, глас 4

Пречистиот храм на Спасот,/ многувредниот дворец и Дева,/ свештената ризница на Божјата слава,/ денес се воведува во Господовиот дом, благодатта сововедувајќи ја,/ Онаа што во Божествениот Дух е,/ Неа Божјите ангели ја воспеваат :// Таа е Небесно престојувалиште.

Задостојник

Ангелите, гледајќи го влегувањето на Пречистата, се восхитија,// како Дева влезе во светињата на светите. Како до душевен Божји ковчег,/ никако да не се допре раката на скверните,/ а, устите на верните на Богородица непремолчно,/ гласот на Ангелот воспевајќи го, со радост да извикуваат:// навистина од сите највисока си, Дево Чиста.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s