Свети апостол Андреј Првоповикан

Тропар, глас 4

Како првоповикан од апостолите/ и на врвниот (апостол) брат,/ на Владиката на сите, Андреј, моли се,/ мир на вселената да и’ дарува// и на душите наши голема милост.

Кондак, глас 2

На смелоста истоимениот богоговорник/ и првоповикан од учениците на Спасителот,/ братот на Петар да го восфалиме,/ бидејќи како некогаш него/ и сега нас не’ повика:// „Дојдете, го најдовме Бараниот.”

2 thoughts on “Свети апостол Андреј Првоповикан

  1. Денес, на овој прекрасен ден, славам именден (и на некој начин презименден). Ве молам помогнете ми каде да најдам текст за житието на Светиот апостол Андреј, првоповиканиот.

    Однапред ви благодарам.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s