Свети Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец

Тропар, глас 1

На Првиот Собор се покажа поборник и чудотворец,/ богоносен Спиридоне, отче наш./ Затоа, мртовец ти од гроб повика,/ и змија во злато претвори,/ и кога пееше свети молитви,/ Ангели ти сослужуваа, свештен./ Слава на Оној што ти даде сила,/ слава на Тој што те овенча,// слава на Оној што преку тебе сите ги исцелува.

Кондак, глас 2

Од љубовта Христова ранет, свештен,/ умот го насочи со зракот на Духот,/ со твоето дејствено созерцание делувањето си го нашол, богопријатен,/ Божествен жртвенник стана,// барајќи за сите Божествено просветување.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s