Претпразништво на Рождеството Христово

Тропар, глас 4

Подготвувај се Витлееме,/ отвори се за сите Едеме,/ краси се, Евфрато,/ бидејќи дрвото на животот во пештера процвета од Дева:/ зашто умствен рај се покажа нејзината утроба,/ во која е Божествената градина,/ од која јадејќи, живи ќе бидеме,/ нема како Адам да умреме.// Христос се раѓа да го востанови порано паднатиот образ.

Кондак, глас 3

Дева денес предвечното Слово/ во пештера оди да го роди неизречено:/ ликувај вселено, кога ќе слушнеш,/ прославувај го со Ангелите и пастирите/ Оној што ќе се роди// Детето Младо, Предвечниот Бог.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s