Очигледно е!

– На Вашата Светост и’ е познат спорот меѓу Србската и непризнатата Македонска Православна Црква. Се гледа ли излезот од таквата положба?

– За нас е очигледно, дека единствениот излез од тешката положба, настаната во односите меѓу Србската и непризнатата Македонска Православна Црква, е возобновувањето на братските преговори меѓу нив на основа на запазување на свештените канони на Црквата. Притоа, обете страни мора – не да бараат еднострана корист, туку – да дејствуваат поаѓајќи од заедничкото добро за Црквата, пројавувајќи максимум трпение и чувствителнност за да се сослушаат и подобро да се разберат еден со друг. Токму на тој начин ние неодамна го постигнавме восстановувањето на единството со Руската Задгранична Црква, до што не дојдовме веднаш, туку постепено, трпеливо, во духот на братската љубов разрешувајќи ги противречностите и недоумиците, кои се беа насобрале во текот на многуте години на разделбата. Потпирајќи се на тоа искуство, Руската Православна Црква е подготовена секако да содејствува на дијалогот за решавање на македонското прашање, не откажувајќи да понуди помош, ако таа е неопходна.

Святейший Патриарх Алексий ответил на вопросы белградской газеты «Блиц» («Блиц», № 3922 от 11 января 2008 года)

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s