Некој брат го праша авва Пимен…

…„Како да го избегнам озборувањето против ближниот?” Старецот му рече: „Ние и ближните сме две слики; кога човек внимава над себе и се укорува себеси, во своето срце тој мисли дека неговиот брат е подобар од него; но, кога се разбира себеси како добар, тогаш мисли дека неговиот брат е лош во споредба со него.”

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s