Во името на Осми Март

Ватикан предупредува, дека Крштението не е вистинито, кога свештеникот ја ползува популарната (зарем веќе!? – м.з.) нова формула.

Конгрегацијата за доктрина на верата објавила изјава на 29 февруари, во која вели, дека Крштението „во името на Творецот и Спасителот и Осветителот” не е вистинска христијанска света тајна.

Ватикан во изјавата забележува дека, недејствената формула произлегува од феминистичката идеологија, и заради обидот да се избегнат зборовите „Отецот и Синот, кои биле разбирани како шовинистички”

Сепак, ревидираната формула може „да ја поткопа верата во Троица” – вели Конгрегацијата. Цитирајќи го Евангелието според Матеј, Конгрегацијата забележува дека, Исус им заповедал на своите апостоли да крштеваат „во името на Отецот и Синот и Светиот Дух.”

Оваа формула е „соодветна за изразување на тринитарноста на верата,” а „произволните формули се неприфатливи.”
„Секој што бил крстен со таа формула треба повторно да се крсти” – се вели во документот. Во канонски цели, Конгрегацијата вели дека луѓето што биле крстени со таа нова формула, мора да се сметаат за некрстени.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s