Падот на империјата. Византиска лекција

Гибель империи. Византийский урок – е филм на наместникот на московскиот Сретенски манастир; архимандрит Тихон (Шевкунов). Премиерата на филмот била на државниот канал «Россия» на 30. 01. 2008 г.

Авторот наведува конкретни факти од историјата на Византија, кои ги интерпретира правејќи аналогија со падот на Руската империја и Советскиот Сојуз, но и со настани од најновата историја. Официјален сајт на филмот: vizantia.info

Византиja била една од најграндиозните цивилизации во историјата на човештвото. Никоја друга империja не се одржала толку долго – 1120 години. Баснословните богатства, убавината и префинетоста на престолнината на империјата – Константинопол, ги потресувале европските народи, кои, додека Византија цветала, сè уште биле во состоjбa на длабоко варварство. Византиja била многу-национална империска држава. Византијците ја чувствувале државата како една од своите највисоки, лични вредности. Тогаш, зошто таа голема држава нагло почнала да ги губи своите животни сили?

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s