Прашале некој старец…

…„како можел некој ревностен брат да не се вознемирува, кога ги гледал другите (монаси) кои се враќале во светот?” И тој рекол: „Види ги кучињата кои гонат зајаци. Кога едно од нив ќе здогледа зајак, го гони додека да го фати и не се занимава со ништо друго. А другите, откако ќе видат дека кучето потрчало, трчаат со него кратко време и наскоро се враќаат. Само она што го видело зајакот − го следи додека да го улови и не си дозволува да го свртат од неговиот пат оние што се враќаат, ниту се обѕира на долови, камења и трње. Така е и со оној што го следи Христа како Господ; тој секогаш мисли на Крстот и не се грижи за соблазните//scandals што се појавуваат, додека да Го достигне Распнатиот. (Word from the Desert)

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s