Прашале некој атонски пустиник…

…„Штo треба да правиме кога сме фалени и ни даваат комплименти?” Со смирение и самопознание, тој одговори: „Ќе ви дадам еден пример: Кога на парче дрво го резбав лицето на еден светец, откако завршив мислев дека е добро. По некое време повторно го погледнав и открив дека некои работи не се сосема доработени. Ако користев лупа, гледав дека не е некое мајсторско ремек-дело. Такво нешто може да се направи со една рака. Сметаме дека тие се чисти. Но, ако ако ги испитаме под лупа, ќе видиме дека постојат некои дамки и бактерии. Така би требало да се испитуваме себеси темелно и тогаш ќе сфатиме дека сме ништо наспроти многуте пофалби.” (Word from the Desert)

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s