Слово од пустината: авва Миoс

Aвва Миoс од Белос рекол: „Послушноста одговара на послушност. Кога некој го послушува Бога, Бог ја послушува неговата молба.” (Word from the Desert)

Некој војник го прашал ава Миoс; дали Бог го прифатил покајанието. Откако старец Миoс го подучил војникот за многу нешта, рекол: „Кажи ми, возљубен мој, ако твојата наметка е скината, ќе ја фрлиш ли?” Војникот одговорил: „Не, ќе ја зашијам и повторно ќе ја користам.” Старецот авва Миoс му рекол: „Ако ти си толку внимателен кон својата наметка, зарем Бог нема да биде исто толку внимателен кон Неговото создание?”

„Гревот не ја уништува Божјата љубов и Неговиот копнеж по нас. Вистинско чудо на нашата вера е тоа дека Бог нѐ љуби и наспроти нашата безљубовност. За нашите монашки предци ваквиот начин на говорење би бил многу чуден. За Бога сме возљубени и драгоцени, колку и да сме оштетени. Божјата љубов е постојана; независно дали ја чувствуваме или не, дали изгледаме лошо или добро за себе или за другите, без оглед дали Му одговараме на Бога. Тоа е љубов која не зависи од нашето ‘да се биде добар.’”

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s