Јуродиви

Авторите на овој документарен филм го разгледуваат и проучуваат јуродството. Јуродство (од словенски. «уродство») — е вид духовно подвижништво со симулирање безумство. Тоа е еден начин да се надмине суетноста. Согласно христијанското поимање, религиозниот подвиг на јуродството се состои во најдоследно отфрлање на светските грижи; за дом, семејство, работа, за потчинување на власта и на правилата за општествена приличност. Во тоа јуродивите го подражаваат Христа, кој трпи подбивање и исмејување од толпата.
Година: 2007, Јазик: Руски, Режисер: Сергеј Кожевников.

Vodpod videos no longer available.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s