Каде одат абортираните деца?

is-hr1Проблемот за спасението на неродените деца вознемируваше и еден подвижник на Света Гора. Со многу болка тој се молеше на Бога за децата кои од темнина преминуваат во темнината на смртта уште пред да се родат. Со текот на времето тој се исполнил со таква сострадателност кон нив, што почнал да ги чувствува како свои деца. Можноста сите тие да бидат осудени – зашто ги немаат претпоставките за животот во рајот, бидејќи не биле крстени – му го кршела срцето и го исполнила со очајание. Во еден таков момент на очајание и безнадежност, Бог решил да го утеши, така што му дал видение: подвижникот се нашол на Страшниот суд пред Христос. Бескрајно многу души го чекале својот ред. Судот започнал и полека-полека просторот се испразнил. Останале само од едната страна мали деца, чии лица и очи биле полни со разбирање. Тоа биле децата од абортусите. Христос се свртел и ги погледнал замислен:

– А што да правам сега со вас? – прашал Тој.

Тие Му одговориле во еден глас:

– Бевме онеправдани на земјата и без жал ни го одзедоа животот. Не нѐ онеправдувај и Ти Господи, но дарувај ни живот во Твоето Царство.

Тогаш се појавила Пресвета Богородица и коленичела пред Христос:

Подари ми ги, Сину Мој, овие деца кои толку сурово беа онеправдани на земјата.

Христос протегнал рака и одговорил:

– Земи ги со себе во рајот.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s