Авва Силуан и неговиот ученик Захарија…

…отишле во некој манастир. Таму им принеле нешто за јадење, пред да тргнат на пат. Кога биле надвор, неговиот ученик нашол вода крај патот и сакал да пие. Старецот му рекол: „Захарија, посен ден е.” А, тој одговорил: „Но, отче, зарем не јадевме?” Старецот рекол: „Што јадевме – дојде преку добротворство, но, чедо мое, ние да го пазиме својот пост.” (Word from the Desert)

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s