Иконата „Неочекувана радост”

nechajanaja-radost

На иконата на Божјата Мајка, именувана „Неочекувана Радост” (се празнува на 14 мај, 06 јуни и 22 декември), пишува:

Еден грешен човек, имајќи смелост пред Богородица, секој ден усрдно се молеше и по молитвата заминуваше на блуд. Еднаш кога се помоли кон Богородица, виде дека на иконата се придвижи Младенецот; рацете и нозете му беа со рани, а и ребрата – прободени, па рече кон иконата: „О Боже, кој го направи тоа?” А, таа му одговори: „Вие грешниците како древните Евреи и денес секој час го распнувате Господа.”

Тогаш се отворила пред него бездната на неговиот гревопад и тој долго ги молел со солзи Богородица и Спасителот за помилување. Конечно, нему му била подарена неочекувана радост од простувањето на гревовите и тој започнал да живее богоугодно.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s