На Руската Црква ѝ е неопходна силна православна интелигенција – смета патриjаршискиот месточувар

Месточуварот на Патриjаршискиот престол – митрополит Кирил, смета дека на Црквата ѝ е неопходна интелигенцијата, која би можела да им сведочи за верата на образованите луѓе.

„Простите луѓе сè разбираат со срцето, иако и на нив им е потребно со разумот да научат, но постојат рационални луѓе кои критички го восприемаат туѓото мислење, секој збор од проповедта го пропуштаат низ своето сопствено разбирање, кои имаат потреба од силен духовен и интелектуален импулс” – рекол митрополитот Кирил во текот на средбата со студентите на Сретенската духовна семинарија во Москва.

„Паметам, еднаш разговарав со студенти, говоревме за неопходноста од учење јазици – и странски и древните класични. Еден ученик стана и сосема искрено праша: „Владико, зошто нè терате да учиме јазици? Што, со бабите ли ќе збориме на англиски?” Тогаш разбрав дека тој ученик всушност себеси се замислува во рамките на таа задача – да разговара „со баба” – раскажал митрополитот.

„Ние со вас мора да станеме богослови кои се способни во нашето богословско мислење да го одразуваат она што се случува во светот. Некои тоа го нарекуваат ‘богословска рефлексија’. Ние сме повикани да реагираме на актуелностите – не на начинот на политичарите, економистите, научниците, туку како пастири, свештеници, богослови. И тоа слово го очекува нашиот Божји народ” – рекол владиката Кирил во обраќањето кон семинаристите.//Интерфакс

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s