Молитва пред мачеништво

Господи Боже Семоќен, Исусе Христе,
Кој дојде да ги повикаш, не праведниците, туку грешниците на покајание,
во полнотата на Твоето ветување милостиво рече:
Во мигот кога грешникот се кае за својата грешка, Јас го простувам неговиот грев.

Прифати го моето покајание во овој час на болка,
и преку овој оган подготвен за моето тело,
ослободи ме од вечниот оган во кој би гореле и телото и душата.

Ти благодарам, Господи Исусе Христе,
што ме прими како жртва сепаленица за Твоето име.
Ти благодарам што се принесе Себе на Крстот
како жртва за целиот свет;
Ти – праведниот за неправедниот;
Добриот за лошиот;
Ти – безгрешниот – жртва за грешниците.

Ти ја принесувам мојата жртва,
на Тебе Кој со Отецот и Духот Свет,
живее и царува, Бог, вечно и секогаш. Амин.

Молитва на света Афра од Аугуста, уште како катихумен, таа маченички пострадала крај Аугсбург, за време на прогоните на императорот Диоклецијан, 304 г. // A Prayer Before Martyrdom

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s