Древна источна химна на Рождество

Синови човечки,
вистинито ли зборувате за правда?
Жители на земјата,
навистина ли судите чесно?
Ние исповедаме со неколеблива вера
Бог, кој го создаде човекот
и беше роден од Дева.
Пред сите времиња е роден
од неизмерниот Отец;
сега му се поклонуваме нему кој стана воплотен
во утробата на Дева.
Тој е Творецот или сè,
самиот останувајќи невидлив и различен од созданието.
Така, можеме да речеме:
во тебе, Господи, е милоста, слава ти.
Свети Боже!
се понижи да се родиш, (како) мало дете, од Дева.
Свети Силен!
посака да лежиш во рацете на Марија.
Свети Безсмртен!
дојде да го спасиш Адам од пеколот.
О чиста Дево, Мајко Божја, благодатна,
Еммануил, кого го носеше,
е плод на твојата утроба.
Во твојата мајчинска прегратка ги одгледа сите луѓе.
Ти си над сите пофалби и сета слава.
Радувај се, Мајко Божја, радост на ангелите!
Благодатната полнота е во тебе
ги надминуваш пророштвата на пророците.
Господ е со тебе,
зашто го роди
Спасителот на светот.

Древна источна химна на Рождество,
најдена на плоча, сега во Националниот музеј на Брисел.
Monumenta Ecclesiae Liturgica, Vol. I, p. 232
Ancient Eastern Hymn on the Nativity

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s