Воплотениот Христос ме удостојува за Бога

Воплотениот Христос ме удостојува за Бога
Воплотениот Христос ме удостојува за Бога,
Христос понижениот за мене, ме вознесува високо,
Христос, животодавачот,
страдајќи во човековата природа,
ме ослободува од страдањата.
И така, му пеам благодарствена песна,
Нему кој е прославен.
Христос распнатиот ме вознесува високо,
Христос кој беше убиен, прави пак да воскреснам со него;
Христос ми дава живот.
И така, ракоплескам со радост,
Му пеам на Спасителот победничка песна,
Нему кој е прославен.

Косма Мајумски (VIII век)
Christ incarnate makes me worthy of God

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s