Павел Флоренскиj. Руски Леонардо (филм)

Наслов на оригиналот: Павел Флоренский. Русский Леонардо
Земја: Русија, 2007 г.
Жанр: Документарен
Превод: Македонски
Режисер: Олег Бараев

Павел Флоренскиј завршил физико-математички факултет на Московскиот универзитет, Московска духовна академија во Сергиевиот Посад. Тој бил философ, богослов, математичар, инженер, филолог, историчар, поет. Во 1933 г. го прогониле на Далечниот Исток во Сковородино, а во 1934 г. е преместен на Соловки. На 8 декември 1937 г. Флоренскиј бил стрелан, а по 21 година рехабилитиран.
Во филмот се раскажува за животот и научните истражувања на Павел Флоренскиј, за неговите откритија кои го надминале времето. Линк за филмот на Google video.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s