Чудото на Благодатниот оган

Благодатниот оган е чудесен оган кој секоја година слегува на Господовиот Гроб, на Велика Сабота. Оганот нема природен извор и не запалува во првите минути.

Слегувањето на Благодатниот оган се случува само на православна Пасха/Велигден и само во присуство на  Ерусалимскиот Патријарх. На церемонијата присуствуваат ерарси од различни христијански конфесии, арапи – муслимани и неколку десетици илјади христијани.

Во десетминутното видео (со македонска титла) е прикажан текот на настанот.

One thought on “Чудото на Благодатниот оган

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s