Велики Петок

Страшно и преславно таинство дeнес дејствено сe гледа:
Неопипливиот е задржан,
врзан е Оној што го одврза Адам од клетвата,
Оној што ги испитува срцата и внатрешноста – неправедно е испитуван:
во темница е затворен Оној што бездната ја затвори,
пред Пилат стои Оној пред Кого со трепет стојат небесните сили,
удиран со рака на создание е Творецот,
на дрво е осуден Оној што им суди на живите и мртвите,
во гроб е заклучен Разорителот на адот.
На Тебе што сè трпиш милосрдно и сите ги спасуваш од клетвата, Незлобив Господи, слава Ти.

Стихира од Вечерната богослужба на Велики Петок

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s