Судски судбини на Веронауката

Уставниот суд на Србија // (на Република Македонија), на 04. ноември. 2003 // (на 15. април 2009),  го отфрли // (го прифати) предлогот на Југословенскиот комитет за човекови права и Здружението „Форум јурис” од Нови Сад // (предлогот на Либерал-демократска партија), да биде оценета како неуставна Уредбата за организирање и остварување на верската настава и наставата по алтернативен предмет во основните и средните школи во Србија // (да биде оценет како неуставен членот 26). Уредбата не е несогласна со Уставот и законите // (одредбата од Законот е спротивна на Уставот), како ни со меѓународните акти кои важат во правниот систем на Србија и Црна Гора.

Уставниот суд на Србија смета дека со ова решение Црквата не се меша во работата на државата, како што тврделе споменатите предлагачи, ниту државата преку верската настава се меша во работата на Црквата. Воведувањето на веронаука во школите е познат облик на соработка на Црквата и државата во повеќето европски земји.  —Информативна служба Српске Православне Цркве, Макфакс.

Прилог: Сима Аврамовић, УСТАВНОСТ ВЕРСКЕ НАСТАВЕ У ДРЖАВНИМ ШКОЛАМА – RES IUDICATA.pdf

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s