Во Ерусалим слегол Благодатниот оган

18.04.2009, 15:35. Вo храмот на Господовиот Гроб во Ерусалим, во 13:00 часот се изврши слегувањето на Благодатниот оган. Еднаш во годината, “божествениот пламен” овде се запалува спроти православна Пасха. Првите сведоштва за оваа појава потекнуваат од IV век.

Церемонијата во храмот „Воскресение” одамна се спроведува со учество на различни христијански цркви. Заради постојаните несогласувања во однос на правата, од XIX век церемонијата е строго регламентирана – поредокот на нејзиното спроведување, во status quo по светите места, бил установен од бившата турска администрација во Палестина, и секоја година се објавува во специјални журнали на грчката и еменската патријаршија. По законската уредба, секоја патријаршија што учествува во церемонијата има свои права и обврски.

Науката до денес не може да најде природно објаснување на чудото на слегувањето на оганот. Многубројните обвинувања од скептиците, дека грчките и ерменските православни го палат оганот, лесно се негираат. Се работи за тоа, дека Кувуклија – параклисот со купола во центарот на Ротондата на храмот на Господовиот Гроб во Ерусалим, која го опфаќа Господовиот Гроб, претходно ја прегледува муслиманин, за да не се најде некаков извор на оган т.е. нешто што може да произведе оган. Потоа Кувуклија ја запечатуваат со восок, на кој секој од црковните претставниците што присуствуваат на церемонијата – става свој печат.

Муслиманите детално го претресуваат патријархот. До неодамна муслиманите имале право на лице место да го убијат патријархот, ако најдат нешто сомнително што може да му послужи за палење на оганот. Во илјадагодишната историја на слегувањето на Благодатниот оган, таков случај – немало. // Regions.ru

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s