Света и Велика Сабота

krajno-smirenie

Денешниот ден мистично великиот Мојсеј го предизобрази, велејќи: „И го благослови Бог седмиот ден,” оти ова е благословената Сабота. Ова е денот на успокојувањето, во кој одмори од сите Свои дела Еднородниот Божји Син, преку промислителна смрт, со плотта саботствуваше//се успокои: и во она што беше повторно се врати со Воскресението, а нам ни даруваше вечен живот, како Едниот Добар и Човекољубец.

Човекоубиствен, а не богоубиствен, беше гревот на Адам: иако страдаше земната природа на Твојата плот, но Божеството нестрадално остана. Твоето пропадливо го преложи во непропадливо и со Воскресението се покажа Извор на непропадливиот живот.

Царува адот, но не векува над човечкиот род: оти Ти се положи во гроб, Силен, со живовластната дланка, катанците на смртта си ги скршил и за оние што од векови таму спијат, нелажно избавување си станал Спасу, првенец од мртвите.

Оној што бездната ја заклучи, мртов е виден и со смирна и плаштаница е обвиткан, во гроб е положен смртен, Безсмртниот: жени дојдоа да го помазаат со миро, плачејќи и горко и викајќи: оваа Сабота е преблагословена, во неа Христос заспа, ќе воскресне тридневен.

Од стихирите на Утрената на Велика Сабота

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s