Летописни белешки

Серија од четири земјотреси со јачина до 5 степени според Европската макросеизмичка скала го потресоа Свети Николе и околината. Првите два беа прексиноќа, спроти празникот на св. великомаченик Георгија – Ѓурѓовден, во 18.11 и во 19.39, а другите два вчераутро во 3.01 и во 5.32 часот. Епицентарот на земјотресите е на 50 километри југоисточно од Скопје во светиниколското епицентрално подрачје, во близина на селата Мустафино, Ерџелија и Кадрифаково, каде што тој и најмногу бил почувствуван.

Спроти Ѓурѓовден стотици луѓе од Македонија, од соседните и од подалечни земји доаѓаат на Говедаров камен верувајќи дека големата карпа на тромеѓето меѓу светиниколските села Ерџелија, Пеширово и Амзабегово ќе им помогне да добијат дете. Обредот што се извршува е крвно жртвопринесување со колење на јагниња. Луѓето палат свеќи околу карпата, човек качен на каменот им дава инструкции на девојки што ја врзуваат карпата со конци волница…

One thought on “Летописни белешки

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s