Аудио проповед од светителот Јован, архиепископ Шангајски и Сан-Франциски

svetitel jovan maksimovich

На денешен ден, 2 јули 1994 г., Руската Задгранична Православна Црква го вброи во соборот на светите прекрасниот Божји угодник на XX век, светителот Јован (Максимович) Шангајски и Сан-Франциски чудотворец.

…Од 1929 г. бил предавач и воспитувач во богословијата Св. Апостол Јован Богослов, во Битола. Во Битола светителот Јован ја придобил љубовта од своите воспитаници и тогаш станале познати неговите духовни подвизи. Светителот со особена татковска љубов ги всадувал во учениците високите духовни идеали. Тие први го забележале неговиот вонреден аскетски подвиг. Епископот Николај (Велимирович) го ценел и го сакал младиот јеромонах Јован. Еднаш пред заминување од училиштето, тој се свртел кон малата група ученици и им рекол: „Деца, слушајте го отец Јован; тој е – Божји ангел, во човечки лик.” Еве можност да го слушнеме неговиот глас во проповед за благоразумниот разбојник (со македонски титлови):

Vodpod videos no longer available.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s