Во колибата Света Троица на скитот Света Анна (на Света Гора)…

…пред многу години живееле пет браќа по тело. Заради зависта на Сатаната, тие почнале да се препираат, така што станале познати како проблематични (troublemakers). Меѓутоа, тие еден од друг барале простување секоја вечер и така биле простени.

Многу години поминале така. Еден ден не се слушнале викотници од нивната колиба. Таа ноќ старешината (the dikaios) на скитот бил известен во сон дека сите петмина браќа се преставиле при Бога, клекнати додека барале простување еден од друг. Милоствиот Бог кој простува ги зел веднаш по Вечерната (богослужба).

Така  Бог дал знак дека ги оправдал и ги спасил, доказ за поправање и воздржливост и знак дека никој не треба да го осудува својот ближен. // (од Word from the Desert)

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s