Дваjцa старци живееја заедно…

…во пустина многу години и никогаш не се караа. Едниот му рече на другиот: „Да имаме и ние борба како и другите луѓе.” Другиот одговори: „Јас не знам како да се борам.”  Првиот му рече: „Види, јас ќе поставам тула меѓу нас и ќе речам: моја е, а ти ќе речеш: не, моја е, и така ќе почне борбата.” Поставија тула меѓу нив и првиот рече: „Оваа тула е моја.” Другиот одговори: „Не, таа е моја.” – „Ако е твоја земи ја и оди си” – рече првиот. И така, ја дадоа без да најдат повод за спор. (Word from the Desert)

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s