Споменик [slide]

Според преданието, во овчеполието имало 40 цркви. Овие столбови на градскиот плоштад во Свети Николе се своевиден споменик на тие цркви. Секој од столбовите е долниот крак на крстовите што ги формираат со другите три краци кои се вдлабнати во хоризонталните сврзувачки греди.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s