Монах-мисионер предложува видео игра за да ги привлече младите во Црквата

Монахот Максим поднел предлог во Московската Патриаршија за создавање на видео игра со која ќе се помогне изучувањето на Правславието на интересен начин. Корисникот би избирал лик, пол, возраст и надворешен изглед. Понатаму тој лик би се развивал постепено, при што во својот „живот“ би ги запазувал заповедите и би добивал поддршка, а за неправедните постапки би трпел некакви лишувања.

Притоа, може да се избере пат и развој и во црковната сфера: женските ликови можат да станат милосрдни сестри, монахињи или игумении на манастири, а машките да се запишат на богословско училиште, да станат свештеници, епископи.

Мотивот на монахот Максим е тоа што младите секако поминуваат повеќе-помалку време во виртуелниот свет, па наместо да „убиваат“, би било подобро „да се развиваат на духовен план.“
Освен тоа, проектот предвидува и quests (жанр онлајн-игри кои од играчот бараат решение на умствени задачи) – патувања во библиските времиња, во древниот Ерусалим, во Галиеја, во местата каде што проповедале апостолите… Посебен квест авторот сака да направи со учествување во богослужбата, за изучување на Литургиката и црковниот устав//типик.

One thought on “Монах-мисионер предложува видео игра за да ги привлече младите во Црквата

  1. I think that is a lovely idea. Growing up with computers and video games i personally was not too interested in the games. However i can see that it is a way of social life for quite a few generations. To provide something fun that grabs at the attention and also be good for spiritual thoughts and life lessons is wonderful!

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s