One thought on “Биoетика и трансплантологија. Разговор со академик д-р Жан Митрев

 1. Два дена пред да биде снимен овој разговор на MIGnews.com била објавена оваа вест:

  Главниот равинат на Израел ги потресе религиозните еврејски авторитети во целиот свет со едногласното признавање, дека смртта на мозочните клетки означува крај на животот.

  Решението има далекусежни медицински и етички последици. Законот кој бил инициран од пратеник во Кнесетот од партијата Кадима, Отниел Шнелер исто така тврди дека, мозочната смрт означува смрт на телото.

  Лекарите сега ќе можат од умрениот да ги добиваат животно важните органи – белите дробови, бубрезите, срцето пред да престане да работи, што порано не беше можно.

  Точниот момент на смртта е предмет на теолошки дискусии во текот на децении.
  Лекарите сега исто така ќе добијат право да ги исклучуваат од апаратите за вештачко поддржување на дишењето и и крвотокот, оние пациенти чиј мозок е мртов.

  Чиновниците на Израилскиот Центар за пресадување на органи го поздравиле решението на равинатот како “револуционерно.”

  http://www.mignews.com/news/society/world/240909_124825_94950.html

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s