Добри почетоци

Владиката  Василиј (Кривошеин) раскажува; како тој и Сергеј Сахаров, (идниот архимандритот Софрониј) биле примени во светогорскиот манастир Св. Пантелеимон.

Старецот прво го прашал Сергеј: «Зошто сте дојдени овде?» — «За осамен созерцателен живот» — «Добро, ајде ти биди му помошник на чуварот на портата.» А на идниот архиепископ Василиј му рекол: «А вие зошто дојдовте?» — «Јас дојдов да се заминавам со богословски истражувања, со атонските ракописи» — «Добро, ајде ти во кујната». Определено време ги задржале на тие места, за да станат вистински монаси, и подоцна – истакнати богослови и духовници.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s