108 минути (филм за првиот лет во вселената)

Vodpod videos no longer available.

Рускиот документарен филм „108 минути“ ги прикажува околностите на првиот лет во вселената, но и непознатите духовни апсекти на личностите/космонаутите. (Без превод.)
Кога кандидатите за првиот лет во вселената влегле во просторијата каде што бил всленскиот брод, сите потрчале кон него, освен еден, освен Јуриј Гагарин. Тој и бил избран… Нешто порано, тој на седница на комунистичката младина, се осмелил уривањето на храмот на Христос Спасителот да го нарече варварство и повикал да биде обновен.
На еден прием посветен на првиот лет во вселената бил повикан и Патријархот Алексиј I. Хрушчов сакал да го исмее Патријархот и рекол: Гледате, свјатејши, нема никаков бог. Патријархот премолчил. Потоа пришла некоја жена и пред сите ја целивала раката на Патријархот и побарала благослов од него. Тоа била мајката на Јуриј Гагарин. Ана Тимофеевна и својот син го воспитала во христијанските традиции…
Еден владика во тоа време, рекол: Јуриј Бога не го виде, но Бог го виде него и го благослови.
Потоа, Владимир Титов имал два несупешни обиди за полетување. Еднаш бил во Светоданииловиот манастир и на игуменот му раскажал за тие неуспешни полетувања. Игуменот му одговорил: „Летај спокојно. Ние ќе се помолиме за вас.“

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s